10 минута: Какви су резултати истраживања о насиљу над женама?

„Обезбеђивање услуга за старије и заштита од насиља над старијим женама у условима пандемије“ била је тема састанка коју су организовали крагујевачки Црвени крст и Удружење „Снага пријатељства“ АMITY из Београда.

На скупу су представљени и резултати најновијих истраживања о насиљу над старијим женама у Србији.

Подаци указују да је чак 16 одсто жена старости између 65 и 74 године доживело неки облик насиља у последњих годину дана.

Према извештају ценатра за социјални рад из 2020. године, од 36.656 пријављених случајева насиља у породици, 2.805 су пријаве за насиље над старијим женама.

Представници свих институција су се сложили да млађа популација брже и лакше препознаје облике насиља, те да их је неопходно усмеравати од најранијег периода одрастања да се, уколико примете насиље у свом окружењу, одваже и пријаве га.

У условима пандемије насиље над женама је повећано. Жртве, старије жене, у протеклом периоду су као последице пандемијских услова осећале занемаривање њихових потребе за социјалним контактима, као и ограничавање слободе кретања.

Најригорознији вид насиља које су жене претрпеле свакако је физичко, али је оно, на срећу, најмање било заступљено.

Закључено је да се насиље не трпи, већ да се пријави. Било који облик насиља заслужује да буде санкционисан, да се жртвама помогне и омогући нормално функционисање.

Извештава новинарка РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.