10 минута: Новопазарци не заборављају крагујевачке лекаре

Волонтери из Новог Пазара, који су иначе током ангажовања крагујевачких лекара у јеку јунске епидемије у овом граду такође помагали допремајући свакодневно боце са кисеоником, данас су поклонили намирнице за ковид пацијенте и особље Клиничког центра.

Волонтери су симболично одали захвалност Крагујевчанима које сада сматрају пријатељима свих Новопазараца, а заустављање рекордних цифара од летос не заборављају.

И крагујевачки медицинари су задовољни зато што су тада сви грађани следили њихова упутства, а болница у Новом Пазару убрзо је стабилизована.

У овом граду и сада има оболелих, али далеко мање од удара коронавируса од  пре шест месеци.

Сусрет са тимом лекара који је обуздао коронавирус у Новом Пазару сада је сусрет пријатеља, а не сарадника – кажу волонтери који на сваки начин и на сваком кораку – од утакмица до овакве врсте реванширања исказују захвалност Крагујевчанима.

Волонтери су донели на праг кухиње Клиничког центра сокове, воће, поврће.

Нови Пазар био је највеће жариште короне у земљи у тренутку када је девет лекара и пет медицинских сестара из Крагујевца отишло  да пружи стручну помоћ.

Тада је Општа болница у Новом Пазару проглашена ковид хоспиталном установом а Крагујевчани су применили систем епидемиолошке заштите и протокол лечења који је пре тога више него успешно примењен у овдашњем Клиничком центру.

Сада је у Новом Пазару лакше.

Крагујевачко медицинско особље оставило је за две недеље опорављене пацијенте, као и прецизне савете како да се у болничким условима раздвоје зоне да не би дошло до додатног ширења епидемије.

За тај подвиг тим доктора Милисављевића добио је највиша одликовања државе.

Шест месеци касније, коронавирус сада пламти у Крагујевцу у коме је већ пет месеци на снази ванредна ситуација.

Доктор Милисављевић наводи да недостају људи, да је само за последња 24 сата у Крагујевцу коронавирусом заражен све већи број лекара и медицинских сестара.

Јуче 102, а данас је ковидом 19 заражено 120 запослених у Клиничком центру.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *