10 минута: “Отворени дан“ у Крагујевцу

Манифестација „Отворени дан“, највећа до сада, на којој су Министарство одбране и Војска Србије приказали наоружање и војну опрему којом располаже, одржан је у Крагујевцу.

Велики број посетилаца могао је да изблиза погледа и испроба делове наоружања, провери своју спретност на симулаторима и да се упозна са војничким вештинама.

У Крагујевцу је одржан највећи војни тактичко-технички збор до сада.

На простору између стадиона „Чика Дача“ и Музеја „21. oктобар“ представљено је више од 40 система наоружања и војне опреме из домаће одбрамбене индустрије.

Приказани су модернизовани тенкови, артиљеријски системи Шумадија, Тамнава и Нора, нова теренска и борбена возила, хеликоптери и беспилотне летелице, модернизовани системи противваздушне одбране и доста средстава и опреме из домаћег развоја.

Међу бројним посетиоцима били су грађани свих генерација.

Најмлађи посетиоци били су у прилици да се фотографишу са пилотима и припадницима специјалних јединица, да погледају изблиза војну механизацију и испробају опрему.

Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије имао је и пратећи програм у коме је организована демонстрација борилачких вештина, приказ дресуре службених паса и изложба наоружања и униформи из Првог светског рата.

Посетиоци су могли да провере своју спретност и умеће на тренажерима и симулаторима, да испробају прецизност пуцајући из разних врста оружја, као и да се упознају са условима за евентуални упис у војну школу.

Неизоставан део манифестације био је традиционални војнички пасуљ који су неки посетиоци пробали из радозналости, а поједини како би се присетили војничких дана.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *