Обновљена завештана уметничка баштина

У музеју „21. oктобар“ прeдстављени су резултати пројекта на коме се детаљно радило три године – конзервацији 15 слика на папирном носиоцу Петра Лубарде које је уметник завештао Спомен парку и музеју „21. октобар“ од оснивања.

Осетљив и захтеван процес завршен је уз финансијску подршку Министарства културе.

Сталну поставку циклуса слика – Крагујевац 1941. Петра Лубарде током деценија видело је на десетине милиона посетилаца.

Све су физички биле неоштећене, али неминовни проток времена почео је да се одражава на делима. Завештана уметничка баштина је обновљена на време.

Следећи искључиву жељу уметника, Петра Лубарде који је музеју „ 21. октобар“ завештао слике уз услов да никада не напусте изложбени простор, током процеса конзервације сви конзерватори који су радили на овом пројекту су долазили у Крагујевац.

Стручни консултанти такође. Свака фаза је била значајна, односно свака група стручних саветника је наредној остављала детаљан преглед шта је урађено.

Према речима рестауратора који су пратили процес, највећи проблем сликама је задала је подлога, својевремено опремање, односно урамљивање.
Слика се временом спајала са стаклом, није било дистанце од те површине и то је нарушило горње слојеве Лубарине серије слика.

Сада, освежене, опремљене безбеднијим материјалом поново дишу и остају на свом месту. У сталној поставци пред новом публиком, свим генерацијама посетилаца.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *