10 минута: Партнерско управљање отпадом – шанса за развој локалних самоуправа

У оквиру пројекта „Чиста Србија“, који реализује републичка Влада, у Крaгујевцу ће, осим три постројења за прераду и пречишћавање отпадних вода и нове канализационе мреже, бити изграђена и регионална депонија са спалионицом.

Инвестицијом, чија се вредност процењује на више стотина милиона евра, биће решен проблем одлагања и управљања комуналним отпадом на територији Шумадијског управног округа, али и у другим општинама.

Један од почетних корака на том путу је документ који су потписали представници Крагујевца, Аранђеловца, Кнића и Рековца.

Потписивањем Споразума о заинтересованости локалних самоуправа за решавање проблема управљања отпадом, створени су услови за предузимање низа активности које се односе на ово питање.

Регионална депонија са спалионицом, на локацији Витлиште, биће изграђена у складу са највишим еколошким стандардима, а Крагујевац и Србија ће проблем одлагања отпада решавати по узору на најразвијеније земље света.

Значај изградње регионалне депоније са спалионицом на територији Крагујевца, у оквиру пројекта „Чиста Србија“, препознале су шумадијске општине Аранђеловац и Кнић, али и општина Рековац која, иако географски припада Поморавском округу, жели да буде део Шумадије.

У оквиру пројекта „Чиста Србија“, који реализује републичка Влада у сарадњи са кинеским партнерима, у Крагујевцу ће, осим регионалне депоније са спалионицом, бити изграђена три постојења за прераду и пречишћавање отпадних вода и нова канализациона мрежа у дужини од око 260 километара.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.