10 минута: Политике и културе сећања

У оквиру Октобарских свечаности, у Музеју „21. октобар“, Центар за студије сећања Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу организовао је Јавни час – Политике и културе сећања.

Том приликом промовисан је Зборник радова на тему Холокауста као и предавања др Милована Писарија и др Милене Драгићевић Шешић.

Спомен парк Крагујевачки октобар, у сарадњи са Универзитетом, обогатио је манифестације које се организују поводом Октобарских свечаности програмом које је припремио Центар за студије сећања.

Центар који је почео са радом почетком 2021. године пружа прилику студентима различитих профила основних, мастер и академских студија Универзитета у Крагујевцу да похађају бесплатне курсеве у оквиру студија Холокауста.

Центар се ове године први пут укључио у обележавање Октобарских свечаности са програмом у неколико сегмената.

Јавни час је наставак дугогодишње сарадње између Спомен парка и Универзитета у Крагујевцу који током целе године организују више различитих програма.

Студије Холокауста осмишљене су са циљем да се студенти различитих профила упознају са историјским контекстом који је претходио, али и са директним последицама које је имао Холокауст.

Публика је слушала предавања „Геноцид над Ромима и Синтима 1933-1945 од расних закона до истребљења“ и „Акције заговарања нове културе и пракси политика сећања на Холокауст и Порајмос у Крагујевцу и Србији“.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *