10 минута: Представљена монографија “Кнез Михаило кроз уметност и архив“

У здању Старе скупштине, у присуству градских званичника и представника установа културе, представљена је монографска публикација „Кнез Михаило кроз уметност и архив“ аутора Сање Живковић мастер филолога и Предрага Илића, мастер историчара у издању Историјског архива Шумадије.

Представљање монографије део је програма манифестације Дани кнеза Михаила, којом град Крагујевац слави два века од рођења најобразованијег владара 19. века рођеног у Шареном конаку у Крагујевцу.

Монографска публикација „Кнез Михаило кроз уметност и архив“ аутора Сање Живковић и Предрага Илића садржи два дела: први осветљава кнеза као покровитеља уметности, ствараоца и инспирацију за настанак бројних прозних, поетских и драмских дела, па се може пратити његов развој не само као владара већ и као књижевног јунака.

Истаживање о кнежевим заслугама за развој културе и уметности  било је ослоњено на дигиталну библиотеку Матице српске, наводи ауторка Сања Живковић.

Други део монграфске публикације – Кнез Михаило кроз историју и архив, читаоцима и јавности приказује оригинална документа, кнежеве преписке са објашњењима, а која су део архивске грађе Историјског архива Шумадије.

Као владар, кнез Михаило је био прекретница за развој земље. Повратио је бројне градове, Србију усмеравао ка Европи. Представници града Крагујевца истичу да је Михаило задужио Србију, а овакве манифестације су најбољи начин исказивања поштовања према владарима.

У програму су, поред аутора, учествовали и рецезент Радомир Ј. Поповић који је подсетио да је Шумадија са две владарске династије од почетка 19. века до 1945. године водила, политички и друштвено развијала Србију.

Током промоције у музичком делу програма оперски уметници Милош и Александар Радовић извели су песме које је писао кнез Михаило.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *