10 минута: Превентивне мере за безбедан и здрав рад запослених од куће

Због епидемије коронавирусом и све чешћег упућивања запослених на рад од куће, као и због непостојања посебног прописа који уређује материју безбедности и здравља на раду од куће, Удружење за безбедност и здравље на раду Србије направило је правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад запослених од куће.

Како не постоји посебан пропис који уређује материју безбедности и здравља на раду код куће, а да би ово приближили послодавцима и запосленима Удружење за безбедност и здравље на раду Србије направило је правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад запослених од куће.

Рад од куће нуди бројне предности послодавцима и запосленима, али је могуће да ове предности постану мане, излагањем запослених неким професионалним ризицима.

Када је реч о раду од куће морају се узети у обзир ризици који су повезани са коришћењем рачунара и радне опреме, стресом, усамљеним радом, ручном манипулацијом.

Послодавци имају исте бебедносне и здравствене одговорности према запосленима који раде од куће као и према осталим радницима.

Главна питања процене ризика која треба узети у обзир су радно окружење код куће, радна опрема и стрес.

Опште опасности по безбедност и здравље су лоше одржавања хигијене, ризици од струје, клизања, падови и неправилне ручне манипулације.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *