У организацији Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и Хорека асоцијације, у сарадњи са пет крагујевачких ресторана, организована је гастрономска манифестација – Отворена кухиња.
Угоститељски објекти понудили су препознатљиве шумадијске специјалитете уз одговарајући попуст.
Пројекат има за циљ афирмацију туризма и финансира га Европска унија и Немачко министарство за економски развој и сарадњу.
Реализује Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ.
Разноврсне гастрономске специјалитете, вина и ракије шумадијских произвођача током дневног програма по приступачној цени понудили су ресторани: Амбасадор, Винскоракијски хаб, ресторан Гастро комитет 24, Мустанг и Панорама.
Активност се реализује у оквиру друге фазе пројекта „ Подршка конкурентности и развоју туризма у Централној Србији – Шумадији и Поморављу.“
Циљ је презентовање потенцијала Шумадије.
Постављање новог туристичког концепта који подразумева промоцију гастрономске понуде, ослоњено је на искуства Италије и Истре.
У Истри се овај принцип развијао последњих 20 година, на промоцији маслиновог уља, вина, говедине и утицао да континентални, зелени део Истре надмаши, приморски, плави по броју туристичких посетилаца.
Представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља труде се да усвоје искуство из суседства.
Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.
