10 минута: Са којим се све проблемима сусрећу особе са инвалидитетом?

На првој редовној седници Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији града Крагујевца говорило се о проблемима са којима се припадници ове друштвене категорије сусрећу у свакодневном животу.

Представници удружења и организација које се баве овом проблематиком указали су на потребе особа са инвалидитетом и предложили приоритете у раду Савета за ову годину.

Уклањање архитектонских баријера, запошљавање особа са инвалидитетом и њихова социјална инклузија, неки су од приоритета локалне заједнице у циљу унапређења положаја припадника ове друштвене категорије.

Крагујевац је једна од ретких локалних самоуправа у Србији у којима постоји Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Град посебну пажњу поклања решавању проблема осова са инвалидитетом и труди се да изађе у сусрет њиховим потребама.

Између осталог, мапиране су тачке које представљају кључне баријере у функционисању особа са инвалидитетом.

Процењује се да десет процената укупног броја становника Крагујевца чине особе са инвалидитетом.

Оне су током претходне године, преко удружења и организација цивилног друштва, показале интересовање за област културе, а реализација низа културних садржаја прилагођених особама са инвалидитетом Крагујевцу је донела признање за приступачност, које додељује заштитник грађана.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *