10 минута: Сарадња између Националног савета Рома и града Крагујевца

Споразум о сарадњи између Националног савета ромске националне мањине Републике Србије и овдашње локалне самоуправе потписан је данас у Крагујевцу.

На састанку представника града са председником Националног савета Рома Далибором Накићем најављена је финансијска подршка која ће оперативним планом бити опредељена за подршку најбољим средњошколцима и студентима ромске популације.

Роми као највећа национална мањина у Србији још увек имају неповољнији друштвено економски положај у односу на општу популацију.

Неадекватни услови живота у ромским насељима, ограничене могућности за образовање и запошљавање, али и остваривање здравствене заштите, неки су од проблема са којима се ова популација свакодневно суочава.

Резултати инклузије Рома у градовима у Србији разликују се у зависности од приступа локалних самоуправа актуелним проблемима и ефикасности у реализацији пројеката.

Крагујевац представља пријмер добре праксе са одређеним стратешким приоритетима, Локалним акционим планом и реализованим пројектним активностима у циљу социјалне инклузије Рома.

Овај споразум ће унапредити досадашњу добру сарадњу између локлане самоуправе и Националног савета Рома.

У оквиру радног тела Градског већа формиран је Мобилни тим за инклузију Рома на територији града Крагујевца који од 2014. контуинирано ради на подизању свести и информисаности ромске заједнице.

На територији града Крагујевца постоји 11 ромских насеља.

Након радног састанка представници локалне самоуправе и председник Националног савета Рома обишли су Лицику, највеће и најстарије ромско насеље и разговарали са мештанима. 

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *