10 минута: Светски дан борбе против АИДС-а обележен у Крагујевцу

У Крагујевцу је у овој години регистровано 14 нових особа инфицираних ХИВ-ом, док се на клиници крагујевачког Универзитетског клиничког центра лечи 75 пацијената.

Светски дан борбе против АИДС-а – 1. децембар, крагујевачка Омладина ЈАЗАС-а обележила је, између осталог, и акцијом добровољног, поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ испред највећег тржног центра у Крагујевцу.

Према подацима Института за јавно здравље Србије ”др Милан Јовановић Батут”, од 1985. године, па закључно са 20. новембром 2021., у Србији је регистровано 4.317 особа инфицираних ХИВ-ом.

У 2020. години, највећи број новодијагностикованих особа је узраста од 20 до 49 година, а евидентно је све веће учешће младих узраста од 15 до 29 година међу зараженима.

Институт за јавно здравље Крагујевац, у сарадњи са Градом, спроводи програм који је базиран на унапређењу репродуктивног здравља младих.

Један од циљева је и едукација о начинима преношења полно преносивих инфекција, као и повећање броја тестираних у Саветовалишту за ХИВ.

Oмладина ЈАЗАС-а настоји да сваком својом активношћу спречи могућност да се нова особа инфицира ХИВ-ом.

Посебно се ради на превенцији и пружању психо-социјалне помоћи људима који живе са овом болешћу.

Ове године, ученицима 7. и 8. разреда и средњошколцима биће уручени едукативни промо-материјали и брошуре које указују на значај превенције и колико је битно да млади воде рачуна о себи и свом здрављу.

Добровољно, поверљиво саветовање и тестирање је поступак информисања особе у ризику о начинима инфекције, заштите, утицаја на промену свести и самог тестирања.

У оквиру обележавања Светског дана борбе против сиде, Омладина ЈАЗАС-а одржала поред представљања актуелне епидемиолошке ситуације, најавила и нове здравствено-васпитне активности.

За допринос у превенцији ХИВ-а, Омладина ЈАЗАС-а је Канцеларији за младе у Крагујевац уручила награду.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *