10 минута: Традиционално ломљење чеснице у порти Старе цркве у Крагујевцу

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, у храму Свете тројице, служена је Света литургија уз причешће верника, након чега је, уз благослов Епископа шумадијског Јована, традиционално ломљена чесница.

По народном веровању, оног ко извуче новчић из чеснице пратиће срећа целе године. Ове године златник је отишао у руке Петра Николића, а сребрњак је пронашла днаванестогодишња Сара Кнежевић.

Прво јавно ломљење чеснице у Крагујевцу је организовано на Божић 2018. године. Током претходних година, све већи број верника окупља се поводом најродоснијег хришћанског празника, присуствује литургији, а потом и колективном ломљењу чеснице.

Ове године, чесница и златник су поклон пекаре „ Катарина“, док је сребрњаке поклонила златара „ Филигран“
Златник из чеснице отишао је у руке младог Крагујевчанина Петра Николића, док је дванаестогодишња Сара Кнежевић, ученица Основне школе „Доситеј Обрадовић“ пронашла сребрњак у чесници.

У име града Крагујевца, који је подржао јавно ломљење чеснице у порти Старе цркве крагујевачке, присуствовао је и председник Скупштине Мирослав Петрашиновић.

Колективно ломљење чеснице организовано је у порти најстарије градске цркве, коју је Кнез Милош Обреновић подигао 1818. године.
Цео деветнаести век бурне српске историје везан је за стару крагујевачку цркву. Историјске, културне и политичке одлуке донете су на овом месту. Стара Црква је културно добро од великог значаја.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *