16 дана активизма против насиља над женама

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ почела је данас, перформансом у Пешачкој зони, у организацији крагујевачке Оазе сигирности, Прихватилишта за жене жртве насиља у породици – Кнегиња Љубица и Алтернативног круга.

Од данас до 10. децембра планирано је низ активности које имају за циљ скретање пажње на проблеме насиља над женама.

Кампања је почела обележавањем Дана борбе против насиља над женама у центру града, перформансом „Излаз“.

На симулираним зидовима, са једне стране, жене су симболично остављале личне ствари као „опомену за страдале у породичном насиљу“, а са друге, потписивале петицију названу „Не“ против оваквог насиља.

На штанду су се истовремено делили флајери, са позивима да се као друштво одупремно овој пошасти.

Кроз Сигурну кућу у Крагујевцу годишње прође око 70 жена са децом, а од јануара до данас у њој је било смештено 50 угрожених, иако је њен капацитет предвиђен за само 10 корисница.

Кампања „16 дана активизма“ биће настављена сутра у Народној скупштини, где ће се на јавном слушању „Спречавања насиља над женама“ окупити представници владиног и невладиног сектора који учествују у превенцији и заштити жена изложених насиљу.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.