Вршњачко насиље јавља се у све млађем узрасту

Вршњачко насиље је све учесталији проблем у школама. Према статистичким подацима, готово половина ученика доживи неки вид насиља, а поражавајућа је чињеница да се најтежи облик насиља пријављује Школској управи у Крагујевцу чак једном месечно.

Вршњачко насиље јавља се у све млађем узрасту. Карактеришу га вербално и физичко малтретирање, а у новије време и вређање на друштвеним мрежама.

У ппротеклих пар година крагујевачке школе и Школска управа у Крагујевцу раде на превенцији самог насиља, али и на процедурама које треба предузети уколико до њега, ипак, дође.

Протокол дефинише три нивоа насиља. Први и други ниво су блажег интензитета и њима се, по правилу, бави школа. Уколико дође до трећег нивоа, школа је дужна да обавести Школску управу.

Према иподацима Школске управе у Крагујевцу, из 70 школа које су у надлежности Школске управе у Крагујевцу, месечно се пријави по један случај вршњачког насиља највишег, трећег степена.

Иначе, у Школској управи у Крагујевцу тврде да вршњачко насиље није у порасту, већ се о њему више говори и више се ради на његовој превенцији.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *