10 минута: Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио Тополу

Министар за бригу о селу, Милан Кркобабић, обишао је општину Топола.

Он је у ову шумадијскиу варошицу дошао са циљем да грађанима Тополе представи Програм подршке развоја задругарства  доделом бесповратних средстава за унапређење пословања  и технолошки развој задруга које раде на територији Србије.

Иако је у Србији евидентирано 566 хиљада пољопривредних газдинстава, забрињава податак да је у односу на 2012. годину данас 66 хиљада пољопривредних имања мање.

У односу на европске земље, где вредност прозивода по једном хектару, на пример у Данској износи 17 хиљада долара, у Холандији 22 хиљаде долара, у Србији је свега хиљаду долара.

Јачање села, отварање задруга, останак младих на породичном газдинству, могу да унапреде живот на селу, сматра министар за бригу о селу, Милан Кркобабић.

У Србији је око пет милиона хектара обрадивих површина, а уколико би се обезбедиле савремене технологије и унапредио живот људи на руралном подручју, попут боље инфраструктуре или отварања задруга у којима ће своје производе пласирати пољопривредници, постоји нада да ће село опстати, навео је Кркобабић.

Министра Кркобабића поздравили су ученици средњошколске пољопривредне задруге, који су му поклонили палету производа са поседа у Тополи.

Посета министра за бригу о селу има велики значај за грађане ове шумадијске варошице, на чијој се територији налазио око четири  хиљаде пољопривредних домаћинстава.

У Србији је увелико заживео државни  програм „500 задруга у 500 села“.

Од почетка сповођења програма основане су 872 задруге, а од 2017. до 2020. године издвојено је 1, 7 милијарди динара бесповратних средства за унапређење задругарства.

Задругарство у Србији иде крупним корацима напред.

У прилог томе говори чињеница да је у првом кварталу ове године отворено нових деведесет задруга што је огроман успех, имајући у виду да се у ранијем периоду на годишњем нивоу у Србији гасило и до сто задруга.

Радује и податак да је у Српској академији наука и уметности формиран Академски одбор за село.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *