Према годишњем плану контроле здравствене исправности намирница на Кванташкој, пијацама на Аеродрому и Ердоглији, у јулу је утврђено да су воће и поврће безбедни за употребу.
На пијаци на Аеродрому контролисани су и млечни производи и код неколико производа утврђена је микробиолошка неисправност.
Продавцима је забрањена продаја док се не поправе резултати, навели су надлежни из јавног комуналног предузећа Шумадија.
Контролу намирница редовно обавља Институт за јавно здравље Крагујевац.
Институт за јавно здравље Крагујевац узорковао је исправност воћа и поврћа ради контроле присуства пестицида и тешких метала.
Анализирани су узорци диње, лубенице, кајсије,црног лука, краставца, али и производи из млечног павиљона.
Сезонско воће и поврће у овом тренутку се највише пазари на Кванташкој, пијацама на Аеродрому и Ердоглији.
Понуда је солидна, потражња променљива, кажу и купци и продавци.
Размишља се и о зимници, грађани се углавном распитују о ценама и чакају најповољнији тренутак за набавку.
У том периоду Институт за јавно здравље и јавно комунално предузеће Шумадија контролисаће исправност поврћа.
На пијаци на Аеродрому најтраженији је парадајз чија је цена по килограму 120 динара.
Паприка се креће од 120 до 170, кромпир 70, корнишони 80, шаргарепа 200 динара.
Килограм шљиве продаје се по цени од 80 до 120 динара, лубеница 60, кајсија 250, диња 100 динара, крушке 160 динара.
Поврће и воће са понудом у стопу прате производи од меса, риба али и све разноврсније врсте брашна.
Пристижу и прве тегле припремљене зимнице на пијаци, али продавачице кажу да је реч о „пилот“ програму и да ће се тек појавити готов млевени парадајз, краставац, сомборска пастеризована паприка и омиљени ајвар за домаћице и све бројније купце који на тај начин осете укус бакиних зимница, али по стандарду и ценама миленијумског доба.
Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.