Абрашевић нас води кроз време

Изложба под називом “Абрашевић кроз време” отворена је у галерији Народне библиотеке “Вук Караџић”.

У организацији Центра за неговање тадиционалне културе “Абрашевић”, кроз фотографије, је приказано како се ова установа културе развијала кроз време.

Центар за неговање традиционалне културе “Абрашевић” основан је 1905. године као Удружена радничка уметничка група.

Током вишедеценијског рада окупљао је талентоване аматере који су својим радом постизали запажене успехе.

Чланови културно уметничког друштва већ деценијама представљају нашу традиционалну културу широм света и до сада су освојили неке од најпрестижнијих награда као што су Златна медаља на Светском такмичењу у Дижону, освајање Златног и Сребрног опанка и многе друге.

Ове године “Абрашевић” прославља 113 година постојања, организовањем различитих културних дешавања у оквиру Дана Абрашевића.

Једна од манифестација је и изложба постављена у Галерији Народне библиотеке, која сведочи о развоју ове установе током више од једног века.

У оквиру Центра “Абрашевић” функционише неколико секција: Ансамбл песама и игара, као најбројнија секција, Ансамбл ветерана, Велики народни оркестар, Вокални солисти, Певачка група Архаика, Позориште младих и Књижевни клуб.

На отварању изложбе учествовали су и чланови Центра “Абрашевић”, који су посетиоцима приказали репрезентативне примерке народне ношње из свог фундуса.

На модној ревији могле су се видети народне ношње из Ниша, Ужица, Црне Траве, Ћуприје и других делова Србије.

Једна од најстаријих културних институција у нашем граду, Центар за неговање традиционалне културе “Абрашевић” и у наредним годинама имаће исти циљ – очување свих елемената народног стваралаштва.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *