Адвокати међу најугроженијим звањима

Због неизбежног, неодложног и свакодневног контакта са странкама, запослени у правосуђу су у великом су ризику од обољевања од корона вируса.

Само у последњих неколико месеци адвокатска комора у Крагујевцу остала је без четири адвоката, а битку са корона вирусом од новембра изгубили су познати крагујевачки адвокати Драгољуб Јоксимовић, Горан Ивановић, Огњен Петровић и један адвокат из Јагодине.

У Основном суду у Крагујевцу суђења се обављају несмањеним интезитетом, јер је број предмета изузетно велики.

Скоро годину дана од појаве корона вируса, адвокати су постали високо ризична професија.

Грађани Крагујевца су неподељени у реакцијама на тужне вести које су претходних неколико месеци пристизале када су поједини угледни адвокати губили битку са корона вирусом.

У свим судећим материјама, рочишта у Основном суду у Крагујевцу одвијају се несмањеним интезитетом, јер се број предмета увећава свакодневно.

Природа поступка и начело непосредности захтевају присуство странака и других учесника процеса пред судом што у оваквој ситуацији није нимало једноставно.

Канцеларије јавних бележника, запослених у тужилаштву, привредним и прекршајним судовима, затворима, ништа мање нису изложене ризику од заражавања, која се и дешавају у правосудним службама.

Сеоба свих градских правосудних органа у зграду Палате правде где ће бити сконцентрисан велики број запослених и странака под једним кровом, према речима адвоката Живорада Лекића, може да донесе и једноставнији рад правницима јер је, како процењује Лекић, простор већи, комотније су суднице и могуће је испратити растојање међу људима.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *