Акција давања крви, поводом Међународног дана „Дан без аутомобила“

Данас се широм света обележава Међународни дан без аутомобила. Замишљен је као дан када се уместо аутомобилом, пословне и приватне обавезе завршавају ходом.

Тим поводом, Црвени Крст у Крагујевцу, организовао је акцију добровољног давања крви.

Сви грађани који су се одазвали, на поклон су добили карте за концерт „Рибље чорбе“. Овом приликом сакупљено је око 40 јединица крви.

Циљ Светског дана без аутомобила, је подизање свести о опасности од превеликог загађања животне средине, указивање на све озбиљније климатске проблеме и све већу штету коју човечанство прави озонском омотачу, као и промовисање еколошког и здравог живота.

Овај дан већина људи у свету обележава тако што уместо аутомобилом, пословне и приватне обавезе завршава пешице, вожњом бицикла.

Крагујевчани као и већина сународника свесни су значаја кретања како по своје здравље, тако и околину, међутим ужурбани начин живота неретко их спречава да шетњом испуне све дневне обавезе.

Поводом обележавања „Дана без аутомобила“, Црвени крст у Крагујевцу, организовао је добровољну акцију давања крви, којој се одазвао велики број младих.Прикупљено је око 40 јединица крви.

Иницијатива да се обележи Међународни дан без аутомобила, установљена је још 1994.године са идејом да људи проведу један дан без превоза и да проучавају и прате шта се у окружењу дешава током читавог дана када аутомобили нису присутни на улицама.

Према реакцијама грађана, у Србији још увек обележавање овог дана није на задовољавајућем нивоу, али нада да ће се у будућности тај однос променити није угашена.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *