АЛИМС: Свака испорука вакцина се контролише, поштујемо строге критеријуме

Све испоруке вакцина се контролишу и грађани могу да имају пуно поверење у њихову безбедност и ефикасност рекао је за РТС Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

Последњег дана старе године, стигла је дозвола Агенције за лекове и за Спутњик а дан пре стигло је и 2.400 доза те вакцине у Србију, а наредних дана отпочиње вакцинација и том вакцином.

„Ми морамо да унесемо једну дозу наде, одобрили смо до сада две вакцине Фајзерову и Спутњик. Свака испорука се контролише у што краћем року, али поштујући наше строге критеријуме како би наши грађани имали безбедне вакцине“, рекао је Зелић.

Ускоро ће у координацији са Министартвом здравља почети и вакцинација руском вакцином, а грађани могу да имају пуно поверење јер на процени безбедности вакцина раде стручни људи.

„Спремни смо и за процене других вакцина чим оне пошаљу документацију. До сада ниједан корак није прескочен, нема ништа спорно са овим вакцинама“, рекао је Зелић.

Агенција за лекове и медицинска средства прати смернице СЗО и ЕУ које омогућавају и другим регулаторним телима да уз процену АЛИМС-а имају и њихове препоруке.

Прве вакцине корисници домова за старе примили су још 24. децембра и од тада се прати да лије код некога било нежељених ефеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *