Алтернативни начин решавања спорова

Медијација као вансудски начин решавања спорова до сада је практично постојала само у траговима судске праксе.

После законског озваничења, а само неколико дана после одржане промоције овог алтернативног начина решавања спорова у Основном суду у Крагујевцу грађани се већ распитују, упознају и одлучују за овакав вид решавања спорова.

Поступак медијације је добровољан, јефтинији и бржи у односу на парнични поступак.

Овај поступак не искључује Суд из спора, али умногме доприноси решавању спорне ситуације које се, уколико је медијација успешно завршена, оверавају пред судом или јавним бележником.

Посредници, односно медијатори су особе која за овај поступак имају овлашћења Министарства правде.

Медијација је алтернативни начин решавања спорова, у којем треће независно, неутрално и непристрасно лице, посредник – медијатор помаже странама у сукобу да дођу до узајамно прихватљивог решења.

Најзахвалнија је за решавање несугласица у области имовинских, породичних односа, у случајевима накнаде штете или привредних, потрошачких притужби.

Специфичност ове новине огледа се у томе што је добровољна, неформална, затворена за јавност, а стране задржавају потпуну контролу и уместо њих самих нико не може да донесе одлуку о начину решавања спорног односа.

Улога медијатора се управо огледа у томе да помаже странама да утврде своје интересе у односу са другом страном и постигну споразум.

Споразум има снагу извршне исправе, а медијатор и адвокати странака могу да учествују у његовој писаној изради.
Медијатори су правници, економисти, социолози, психолози, људи различитог занимања али који су прошли обуку за рад у овом правосудном процесу.

Конкретно то значи да спорне стране уз савете медијатора пред судом се појављују са готовим решењем. Грађани могу да имају поверење у медијаторе.

Иако је протекло само неколико дана откада је Основни суд упознао јавност са овом судском новином, грађани већ долазе у судницу број 22 и информишу се о покретању овакве процедуре, али има и оних који мисле другачије.

Као и код сваке одлуке да се на суду потражи правда за неко оштећено право, просечни Срби, самим тим и Крагујевчани ипак ће се водити рачуницом, као и до сада. Поступак медијације није бесплатан, али грађанима доноси низ погодности.

У односу на судски поступак, медијација је флексибилнија. Уместо суда, странке доносе коначну реч, саставља се споразум уместо пресуде.

На суду се обично међусобни односи погоршавају, и обично једна стана излази незадовољна и покреће жалбу.

У медијацији обострани интерес мора бити испоштован, односно без сагласности обе стане нема коначног договора.

У судском спору утврђује се искључиво право по сили закона, док се код медијације инсистира на добровољном и разумном решењу.

Да ли ће моћи са овом новином, из спорне ситуације странке да изађу задовољне, суд растерећен, а држава задовољна ефикасношћу по свој прилици убрзо ће показати пракса, али и менталитет Срба.

Поређења ради, у Италији чији су становници итекако темпераментнан народ, медијација је постала водећи алтернативни начин решавања спорова. Другим речима исплативије је.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *