Aмбасадор Француске посетио Музеј 21. октобар и Политехничку школу

Приликом посете Крагујевцу његова екселенција aмбасадор Француске Фредерик Мондолини са сарадницима посетио је и Музеј 21. октобар и у Политехничкој школи отворио изложбу „УЛТРАКОНЕКТОВАНО ТЕЛО“.

У разговору са ученицима и наставницима амбасадор је најавио будуће програме из области културе и образовања који ће продубити и учврстити сарадњу са Амбасадом Француске и Француским институтом у Србији.

После потписивања Конвенције о сарадњи висока делегација Француске посетила је најпре Музеј 21. октобар.

Његова екселенција Амбасадор Француске изразио је најдубље поштовање према жртвама страдалим у Шумарицама.

Као најтужнији и најупечатњивији догађај из Другог светског рата Мондолини је истакао стрељање у Крагујевцу, када је у смрт отишла трећина становништва града.

Француска и Србија су и тада биле на истој страни у борби против фашизма, а кроз ратно савезништво настала су чврста пријатељства два народа.

После обиласка музеја у Шумарицама делегација је посету Крагујевца наставила у Политехничкој школи.

Није случајно што је амбасадор Француске приликом боравка у Крагујевцу посетио Политехничку школу јер је оснивач ове школе Шарл Лубри, Француз који је по позиву великог књаза Милоша Обреновића дошао у Крагујевац.

Школа има дугу традицију од 164 године, а висока делегација Француске отворила је изложбу која се односи на коришћење конектованих уређаја и апликација у свакодневном животу.

Ово је трећа изложба реализована у сарадњи са Француским институтом у Србији.

Бројни програми из области културе у сарадњи са Француским институтом Србије су у најави, а Крагујевчани ће бити у прилици да пропрате манифестације и програме из богатог културног наслеђа Француске.

Уз песме чувене шансоњерке Едит Пјаф ученици и професори Политехничке школе испратили су госте високе Француске делегације.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *