Амбасадори ЕУ, Италије и Словачке посетили Државни дата центар у Крагујевцу

Амбасадори Европске уније, Италије и Словачке, у оквиру боравка у Крагујевцу, посетили су и Државни дата центар.

На састанку са министром информисања и телекомуникација Михаилом Јовановићем и представницима Канцеларије за ИТ и еУправу, било је речи о резултатима Владе Републике Србије у развоју ИКТ сектора и плановима за будућа улагања уз подршку Европске уније.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре је, након обиласка Државног дата центра, нагласио да је импресиониран инфраструктуром за чување података и додао да то представља економију будућности.

Европска унија је, према његовим речима, фокусирана на такозвану дигиталну транзицију која ће донети револуцију не само у Европи већ и шире и управо због тога жели подробније да сарађује са Србијом.

Жиофре је навео да је Србија већ део дигиталног европског програма и део програма компјутера високих перформанси и додао да је циљ недавно представљеног плана раста да се повећа интегрисаност целокупног Западног Балкана са Европском унијом.

Гостима су овом приликом представљени резултати Владе Републике Србије у развоју ИКТ сектора, као и планови за будућа улагања у најсавременију дигиталну, телекомуникациону и иновативну инфраструктуру, у оквиру програма „Скок у будућност “, међу којима је и изградња Иновационог дистрикта у Крагујевцу.

Ово је, уједно, била и прилика за подсећање на заједничке пројекте који су до сада реализовани или су у току, попут изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним срединама.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *