Америчке инвестиције стижу у Србију

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су најаве три или четири нове инвестиције у Србију резултат првог дана разговора које је водила у Њујорку са представницима америчких компанија.

„Презадовољна сам, било је то добро утрошено време, са састанка у Њујорку враћам се са најмање три или четири нове инвестиције или инвестициона фонда за наша предузећа и нашу памет, младе таленте“, рекла је Брнабић новинарима након састанка са више од 50 чланова њујоршког огранка „Јанг президент организејшна“.

Та глобална елитна организација окупља председнике, власнике и чланове топ менаџмента изузетно успешних компанија, млађих од 45 година.

Брнабић је рекла да је учеснике састанка упознала са чињеницама колико је Србија направила и шта све чини, као и да је наишла на јако добар пријем.

„Људи су говорили да ће доћи у Србију, да ће инвестиције које су планирали у друге делове света, попут Индије, преусмерити на Србију“, рекла је премијерка и прецизирала да су заинтересовани за улагања у ИТ сектор, стартап компаније, биотехнологију и биомедицину.

Додала је да те инвестиције нису класичне већ инвестициони фондови.

„Биће то новац за наше талентоване и паметне људе који имају компаније, то ће бити жив новац да наставимо раст и развој и то је набоље и највише што можемо да добијемо и пожелимо“, рекла је председница владе.

Према њеним речима, по повратку у Србију остаје доста посла да се све потврди и да у земљу унесемо нов новац који је нова шанса за младе.

Брнабић је изразила задовољство и што су чцелници блокчејн компаније „Гилдед“, са којима је претходно разговарала, изразили интересовање за Србију и позицију коју има у области блокчејна – најновије технологије која обезбеђује висок ниво заштите података и гарантује трансакције без могућности злоупотребе.

„У годинама које долазе Гилдед ће бити једна од највећих и најнапредних компанија. Ако их доведемо у Србију успећемо да се позиционирамо на светском тржишту у финансијским технологијама, трговини златом, дигиталној сфери“, рекла је она.

Како додаје, људи из компаније Гилдед били су импресионирани оним шта је Србија урадила у области е-управе, али и позицијом на пољу блокчејна.

„Били су заинтесовани за наше капацитете за чување података за наш дата центар у Крагујевцу. Ако завршимо све данас запчето, они су у Србији или у Србији чувају своје податке“, рекла је председница владе.

Брнабић је додала да је тешко и објаснити колико би то значило за нашу земљу.

„То је заиста следећи ниво о коме не сањамо само ми, већ било која земља у Европи. То су велике ствари. Пресрећна сам што смо направили велики корак“, рекла је она и захвалила нашој дијаспори и организацији „Сербиан Ентерпенерс“ из Њујорка или Силицијумске долине која је помогла организацију састанака.

Оснивач компаније Гилдед, Ашраф Ризви, изразио је задовољство састанком и нагласио да су његовој компанији потребни стручњаци.

„Гилдед активно тражи таленте у блокчејну и технолошким областима који могу да нам помогму у развоју решења за дигитализацију трговине златом, која могу пружити финансијску незавиност појединцима, компанијама и владама. Радујем се наставку разговора и истраживању могућности за заједнички рад“, рекао је Ризви.

Ризви је навео да са Брнабић дели заједничку страст за дигитализацијом и четвртом индустријском револуцијом и нагласио да премијерка има јасну визију за изградњу талента дигиталне будућности Србије.

Додао је да му је било задовољство да чује о њеним настојањима да прошири ИТ сектор у Србији који је, како је додао, катализатор за иновације и економски раст, а исто задовљство са новинарима поделио је и Бери Мериц председник њујоршког – намоћнијег и најутиајнијег – огранка Јанг президентс организације, која постоји у 130 земаља и има скоро 30.000 чланова.

„Сви учесници састанка били су заинтересовани да узму веће учешће у успешној причи коју Србија креира“, рекао је Мериц и додао да једва чека да дође у Београд.

Председница владе данас наставља разговоре са представницима америчких компанија, а један од најважниих биће са челницима највеће инвестиционе банке, не само у САД већ и свету – Голдман и Сакс.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *