Април – месец подизања свести о царском резу

Април је у целом свету месец подизања свести о царском резу.

Циљ Светске здравствене организације је спречавање „злоупотреба“ овог захвата на мајкама које могу да се породе природним путем.

Међутим, царски рез, омогућио је преживљавање милионима мајки и деце за које је то била једина шанса за живот.

Постоје легенде да су се неки Грчки богови родили царским резом и да је сам Цезар рођен тако што је изрезан из трбуха умле мајке одакле и потиче назив царски рез.

У стара времена веома су били поштовани доктори који добро раде царски рез јер је та операција била једина могућност да се спаси живот мајке и детета.

Из старих времена датира закључак у историји болести који гласи: У интересу мајке и плода одлучује се да се порођај заврши оперативним путем.

Зато данас слободно можемо рећи да је његово величанство царски рез допринео развоју цивилизације, можда много више од многих значајнијих медицинских откића, јер је донео више здравих жена и беба и смањио морталитет новорођенчади.

Извештава новинарка РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *