Аудио визуелна презентација легата Николе Коке Јанковића

Крагујевчанин, Никола Кока Јанковић био је један од најзначајнијих уметника 20 века.

За вајарски рад, вишеструко награђиван, подједнако признат и поштован како међу критиком, тако и ликовном публиком и колегама.

О Коки Јанковићу, својевремено су се заједнички изразили Мића Поповић и Ђорђе Кадијевић речима да је Кока особа беспоговорних личних квалитета о којој никада није написана или изговорена ниједна негативна реч.

Свом родном граду оставио је драгоцено наслеђе.

У оквиру мајских свечаности у легату Николе Коке Јанковића одржана је аудио визуелна презентација новоизграђеног објектa којој су присуствовали представници локалне самоуправе, градова побратима, сарадника, као и породица и студенти нашег академика.

Академик Никола Кока Јанковић, крагујевчанин, члан Српске академије науке и уметности свом родном граду поклонио је своја вајарска дела и друге уметничке предмете из своје збирке.

Једина жеља нашег уметника била је да се сагради посебан објекат за ту намену.

У знак поштовања према великом уметнику у близини крагујевачког Универзитета подигнут је објекат који својим отвореним простором и специфичношћу и сам одаје утисак уметничког дела.

На том месту биће изложен цео опус крагујевачког вајара.

Један од најпознатијих српских вајара, аутор чувених дела која се налазе широм света, након неуспелог конкурса изразио је жељу да свој спомен пројектује Зоран Гагић, наш архиткта који је већи део свог радног века провео у Паризу.

Презентацији су присуствовали и студенти Коке Јанковића који и данас памте његова предавања и жељу да своје знање несебично пренесе млађим генерацијама.

Између осталих на презентацији је говорио и Николин брат Јанко који је присутне још једном подсетио на живот и рад нашег уметника и на вредност његових дела која је стварао са пуно љубави.

Као члан породице захвалио се граду Крагујевцу на галеријском простору достојном имена Николе Коке Јанковића.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *