Свечана седница Скупштине града – уручена признања

На данашњи дан пре тачно 200 година, на Скупштини народних старешина у манастиру Враћевшница, кнез Милош Обреновић прогласио је Крагујевац за престоницу тадашње обновљене Србије.

У знак сећања на овај значајан историјски догађај, 6. мај обележава се као Дан града Крагујевца.

Тим поводом, данас је одржана свечана седница градског парламента на којој су уручена јавна признања града Крагујевца – звање Заслужни грађанин и Ђурђевданске награде у различитим областима.

Звање “Заслужни грађанин града Крагујевца” припало је крагујевачком глумцу Мирку Бабићу, који је својим глумачким оставарењима, промоцијом уметности и културе у својој вишедеценијској каријери дао немерљив допринос уздизању Крагујевца на културној мапи Србије.

Носилац овог звања је и Талал Елзик, почасни конзул амбасаде Палестине, који је, како је образложено, у свакој прилици промовисао Србију, Шумадију и Крагујевац.

Ђурђевданска награда у области приватног предузетништва припала је Биљани Планић, у области медицине – проф. др Слободану Милисављевићу, за спорт – стрелцу Милутину Стефановићу, уметност – књижевнику Видосаву Стевановићу, а за науку – историчару Бориши Радвановићу и Природно-математичком факултету.

Годишњу награду града Крагујевца у области хуманитарног рада добила је група Крагујевчана који су покренули акцију прикупљања средстава за лечење суграђанке Теодоре Врањешевић, као и припадници Управе за ванредне ситуације, односно Ватрогасно-спасилачке бригаде за интервенцију приликом експлозије у Техничко-ремонтном заводу.

На свечаној седници Скупштине града Крагујевца, уручене су и плакете Светог Ђорђа, појединцима и установама за допринос промоцији и развоју Крагујевца.

Свечана седница градског парламента одржана је поводом Дана града, који се обележава 6. маја у знак сећања на дан када је на Скупштини народних старешина у манастиру Враћевшница, кнез Милош Обреновић прогласио је Крагујевац за престоницу тадашње обновљене Србије.

Рачунам да је мој главни град многима од вас то исто. Рачунам да ће то сутра бити и њима.

Рачунам да ће неке пријатне мајске вечери када буде вршио анализу постигнутог и правио планове за развој, неко други на мом садашњем месту имати много мање проблема, мање неразумевања, на путу ка истом циљу.

Рачунам да ће доћи на исту тачку ослонца како сам и ја дошао, како је и мој претходник дошао и они пре њега, на платформу која је, рекао бих, једина могућа.

То је моја једина рачуница, данас и сутра. Живео наш главни град, живела Србија!“, поручио је градоначелник Радомир Николић

Крагујевац, у коме је пре два века основано прво позориште у Србији, први суд, прва апотека, прва галерија слика, прва библиотека, град у коме су одштампане прве новине, и данас има чиме да се похвали.

Свечаности су присуствовли бројни гости, представници министарстава, државних и градских институција.

Гости Крагујевца били су и амбасадори Палестине, Црне Горе, Пољске, као и представници градова побратима – Охрида, Мостара, Боче, Сирена, Инголштата, Могиљева и других.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *