Аустралијанке помагале српску војску у Великом рату

У Конаку кнеза Михаила отворена је изложба “Аустралијанка у српској војсци – наредник Олив Келсо Кинг” посвећена сећењу на велику помоћ коју је народ Аустралије пружио Краљевини Србији током Првог светског рата.

Изложба у организацији амбасаде Аустралије и Народног музеја и Црвеног краста подржао је град Крагујевац.

Током Првог светског рата десетине Аустралијанки пружиле су хуманитарну помоћ Краљевини Србији.

Лекари, медицинске сестре, помоћно особље били су на располагању српском народу у најтежим тренутцима пружајући им медицинску помоћ која је у ратним верменима најпотребнија.

Једна од добровољаца била је и Олив Келсо Кинг која се српској војсци придружила као возач у санитетској служби.

Херојство српског народа у Првом светском рату подстакло је многе хуманитарце широм света да се придруже и помогну српској војсци и цивилима током великог страдања.

Представници града Крагујевца разговарали су са амбасадорком Аустралије о сарадњи у будућности и подршци у пружању услуга из области социјалне заштите.

Пре него што је напустила Србију Олив Келсо Кинг значајна средства из просталих фондова оставила је Универзитету у Београду, дечијој болници у Сремској Каменици и неколицини хуманитарних организација у Сарајеву.

Изложбу је организовала амбасада Аустралије уз сарадњу са Народним музејом, Црвеним крстом и уз подршку града Крагујевца.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *