Банка крви стабилна, али залихе се брзо троше

У Центру за трансфузију крви Клиничког центра Крагујевац наводе да је банка крви тренутно стабилна и да крви и крвних деривата има довољно.

Ипак, залихе се брзо и често непредвиђено троше, па је неопходно да се добровољни даваоци и хумани грађани одазову и у што већем броју дају крв.

У Клиничком центру Крагујевац лечи се око два милиона пацијената, а бројне непредвиђене повреде и хитни оперативни захвати су део радне свакодневице запослених у овој медицинској установи.

Иако се свакодневно тежи да банка крви буде стабилна и да у сваком тренутку има довољних количина крви свих крвних група непредвиђене ситуације диктирају трошење залиха.

Најдефицитарније су нулта крвна група, Б позитивна и АБ, па је веома пожељно да се носиоци ових крвних група јаве Центру за трансфузију и дају крв.

Крагујевац је у више наврата проглашен најхуманијом средином у Србији, јер има велики број добровољних давалаца.

У Центар за трансфузију крви често долазе људи добре воље и из хуманих разлога дају крв, како би помогли најугроженијим пацијентима.

Има и оних који би желели да буду хумани, али се боје да дају крв, што је потпуно погрешно тврде лекари. Вађење крви није болно и не утиче на здравље добровољних даваоца.

Лекари тврде да свако ко је здрав, а жели да буде хуман може да да крв. Пре самог чина, проверава се здравствено стање сваког потенцијалног даваоца и утврђује да ли може да да крв.

Сваког радног дана добровољни даваоци крв могу дати у Центру за трансфузију од 7.30 до 13.30 часова. Понедељком и средом Центар је отворен за све добровољне даваоце до 18 часова.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *