Банка крви Универзитетског клиничког центра стабилна

Банка крви Службе за снабдевање крвљу и крвним продуктима Универзитетског клиничког центра Крагујевац је стабилна, а на залихама има довољно количина свих крвних група и крвних деривата, којима би могле да се подмире потребе у периоду од месец дана.

У Универзитетском клиничком центру тренутно је на снази летњи режим рада, што значи да се на програму за операције налазе само хитни случајеви, онколошки и ортопедски пацијенти.

Без обзира на стабилност банке крви, позив за добровољне даваоце је увек отворен.

У Служби за снабдевање крвљу и крвим продуктима Универзитетског клиничког центра Крагујевац кажу да на залихама има свих крвних група и додају да су најшеће у дефициту нулта и Бе негативна.

У регистру добровољних давалаца са ретком крвном групом евидентирана су имена људи који су доступни 24 сата и долазе на позив, уколико је реч о хитном случају.

Током летњег периода обављају се само хитне операције, али је без обзира на то потребно
да банка крви буде стабилна, јер залихе могу брзо да буду потрошене.

Добровољни даваоци крви су увек добродошли.

Крагујевац већ неколико година носи титулу најхуманије средине у Србији, а то значи да је водећи у земљи по броју прикупљених јединица крви.
Осим што представља хумани чин, добровољно давалаштво има позитиван ефекат на здравље људи који дају крв.

Сви добровољни даваоци подвргнути су здравственој контроли приликом давања крви. Они попуњавају анкетни лист који садржи више од 50 питања, а разговор са њима обавља лекар специјалиста.

Између два давања крви код мушкараца мора да проше три, а код жена четири месеца.

Крв могу да донирају они који су прележали Ковид 19 и вакцинисани грађани.

Добровољни даваоци могу да дођу у Службу за снабдевање крвљу и крвим продуктима сваког радног дана од 8 до 17 часова.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *