„Бебо, добро дошла на свет“

Родитељи, без обзира где им је пребивалиште, од сада из сваког породилишта у Србији, могу да упишу дете у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и здравствено осигурање, поднесу захтев за добијање здравствене картице, као и да поднесу захтев за родитељски додатак.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, поводом завршетка друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“, рекла да је до данас путем овог информационог система пријављено више од 130 хиљада беба.

Тиме се родитељима уштедело више од 910 хиљада сати чекања у редовима и око 320 милиона динара.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ интегрисао је податке из породилишта, центара за социјални рад, служби дечје заштите, повезао је базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Републичког фонда за здравствено осигурање.

Раније, родитељи да би пријавили своју бебу морали су да обилазе шалтере општина, полицијских станица, филијала РФЗО, градског секретаријата и за све те послове би просечно утрошили седам сати чекајући на различитим шалтерима.

Данас цела процедура завршава се у породилишту за мање од 15 минута.

Сва документа стижу родитељима бесплатно на кућну адресу.

Како је речено, овај информациони систем је јединствен и не постоји ни у једној земљи Европске уније.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *