Београдски надбискуп Станислав Хочевар посетио Крагујевац

Римокатолички верници данас обележавају дан Светог Јосипа, а њихова црква у Крагујевцу носи име овог свеца.

Тим поводом, у Крагујевцу је боравио Београдски надбискуп, Станислав Хочевар, који се састао са градским челницима.

Једна од тема састанка била је решавање питања реконструкције цркве Светог Јосипа у Крагујевцу, као и реституције земљишта на којој се налази.

Црква Светог Јосипа у Крагујевцу, најстарија је католичка црква у Србији, подигнута 1883. године.

Уназад већ неколико деценија решава се питање простора Римокатоличке цркве у Крагујевцу, у складу с потребама верника, али и важећим урбанистичким плановима града, међутим, није се далеко одмакло.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар добио је уверавања градских челника да ће се кренути са решавањем овог проблема.

Буџетским средствима које ће град определити за пројекте верских заједница биће реновиран кров на цркви Светог Јосипа, док ће питања везана за проблем заштићеног станара и реституције земљишта на којој се црква налази морати да се решава законским путем.

Град је спреман да, са своје стране, помогне у решавању тих питања, колико је то могуће, казао је заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

У решавање ових проблема укључиће се и тим стручњака који ће предводити помоћник градоначелника за ову област, Мирко Чикириз.

Он је нагласио да град Крагујевац има веома добар однос са свим црквама и верским заједницама у да је ово само још један корак ка још бољој сарадњи.

На састанку је договорено да се делегације поново састану после католичког Ускрса који ће ове године бити прослављен 4. априла.

Тада би требало да дође и до конкретнијих предлога који би допринели решењу питања о којима се разговарало у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *