Биоразградиви отпад у електричну енергију

Представници италијанске фирме „Глобалмеч“ презентовали су запосленима у ЈКП Шумадија технику претварања мешовитог отпада у електричну енергију, као и постројење за трансформацију.

Разлог посете је представљање одређених технолошких решења рециклаже и трансформације чврстог комуналног отпада у енергију.

Презентацији су присуствовали и студенти Факултета инжењерских наука који су на стручној пракси у Шумадији.

Производња електричне и топлотне енергије из отпада и биомасе биће енергетска будућност, што будемо ближе Европској унији.

Србија има потенцијал да произведе енергију, из биомасе и отпада, у количини укупне потрошње нафте и гаса.

Зато су представници италијанске фирме „Глобалмеч“ у Јавно комуналном предузећу „Шумадија“ презентовали одређена технолошка решења рециклаже и трансформације самог чврстог комуналног отпада у енергију.

На градској депонији складишти се, годишње око 50 хиљада тона комуналног, углавном биоразградивог отпада, који не може да се рециклира, а из ког може да се произведе енергија.

Применом нове технологије претварања мешовитог отпада у електричну енергију, штитили би и животну средину.

Презентацији су присуствовали и студенти Факултета инжењерских наука, који су на стручној пракси у Јавно комуналном предузећу „Шумадија“.

У Србији, за сада, постоји неколико препрека за прераду и добијање електричне и топлотне енергије из отпада, а једна од њих је пре свега јефтина електрична енергија као и непоштовање Закона и прописа за управљање отпадом због чега је, у Србији, само мали број уређених депонија а око 30 хиљада дивљих.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *