Научни скуп економиста у Крагујевцу

Како је привредни раст повезан са инвестиционом консолидацијом јавних предузећа, колико је српска индустрија конкурентна и како институционална решења могу бити у функцији равномерног регионалног развоја биле су теме 18. по реду научног скупа који је одржан на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу.

Више од 30-оро угледних економиста и еминентних предавача представило је своје научне радове из области економије.

Дебату под називом „Институционалне промене као детерминанта привредног развоја Републике Србије“ организује Економски факултет и Савез економиста Србије, уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Подносиоци уводних реферата разматрали су релевантнa питања из области привредног раста и инвестиционе консолидације јавних предузећа, утицаја квалитета институција, европских интеграција и конкурентности индустрије у Србији.

Овом приликом, указано је на неопходност нове индустријализације привреде и потребу да држава, својим мерама економске политике, подстакне промене постојеће технолошке структуре прерађивачке индустрије, чиме ће допринети одрживости њеног раста.

Посебан акценат стављен је на неопходност одговорнијег односа политичких и економских актера према институцијама, у складу са принципом владавине права.

Разматрана су и питања одређених грана привреде, функционисања и развоја финансијског система, развоја агробизниса и политике запошљавања.

Сви радови, који су презентовани на Научном скупу, биће публиковани у Зборнику, чиме се стављају на увид научној и стручној јавности и носиоцима економске политике.

То ће, сматрају учесници, имати како научне тако и практичне импликације за будућа институционална решења у Србији.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *