Бјелетић: Све приступачнија културна дешавања глувим и наглувим особама у Крагујевцу

Унапређење и приступачност културних дешавања у Крагујевцу, биле су теме састанка чланова Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа и члана Градског већа за културу, Миљана Бјелетића.

Током разговора су представљени програми које спроводе чланови Удружења, као и њихово Културно уметничко друштво „Јаков Петровић Бједов“.

Најчешћи проблем глувих и наглувих особа у културној сфери живота у Крагујевцу су неприступачни културни садржаји.

Особе са оштећеним слухом дуго година нису биле у прилици да посећују позориште, све до прошле године, када је уз помоћ локалне самоправе обезбеђен преводилац на знаковни језик у Књажевско-српском театру и Позоришту за децу.

Да град води рачуна о особама са инвалидитетом види се и кроз пројекат у Амиџином конаку, где је поставка прилагођена глувим и наглувим особама.

Удуржењу глувих и наглувих, поред укључивања у културна дешавања у граду, јако је битно и препознавање њиховог Културно уметничког друштва „Јаков Петровић Бједов“ и повезивање са другим друштвима.

Локална самоуправа је препознала важност учешћа глувих и наглувих особа на културној сцени града.

Према речима градског већника за културу, Миљана Бјелетића, стратешким планом ће се дефинисати учешће особа са оштећеним слухом у културним манифестацијама, као и у друштвеном животу.

Особе оштећеног слуха сусрећу се са великим проблемима у образовању и здравству, јер просветни и медицински радници нису у обавези да знају знаковни језик, што отежава њихову комуникацију.

Извештава новинарка Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.