Пројекат „Тијана клик“ представљен крагујевачким средњошколцима

У оквиру посете Игора Јурића Крагујевцу, за средњошколце и њихове наставнике одржано је предавање о препознавању штетног и недозвољеног садржај на интеренету „Тијана клик“.

Током тродневног боравка у Крагујевцу Јурић се састао и са градском већницом за здравствену и социјалну заштиту, Горданом Дамњановић, која га је упознала са радом локалне самоуправе у области превенције трговине људима и заштите ромске деце и њихових породица.

„Тијана клик“ је пројекат који децу учи практичним механизмима заштите на интернету.

Родитељи и просветни радници едукују се како да препознају штетан и недозвољени садржај и како да прате понашање деце на интернету.

Крагујевачки основци и средњошколци имали су прилику да сазнају детаљне информације о безбедности младих на интернету, као и да учествују у пројекту са својим идејама.

Већина деце свесна је проблема које доноси зависност од друштвених мрежа, али и чињенице да свако од њих може бити мета предатора на интернету.

Неколицина девојчица има искуство покушаја врбовања на инетернету.

Према речима Игора Јурића, деца из мањих средина су више изложена могућности да буду мета педофила.

Из тог разлога Фондација Тијаана Јурић са својим караваном „Безбедност деце на интернету“ посвећује већи део времена деци на сеоском подручју.

Предавање „Тијана клик“ сликовито је и пуно примера, па деца по завршеном излагању излазе спремнија да препознају предатора.

Локална самоуправа годинама спроводи акционе  планове у области превенције трговине људима и коришћења најмлађих за просјачење.

Састанку је присустовала и омбудсман града Крагујевца, Јелена Миливојевић, која подржава увођење Амбер Алерт програма што је и озваничено будућом сарадњом са Фондацијом Тијана Јурић.

Едукација „Тијана клик“  има и своју посебну верзију са озбиљнијом тематиком, намењену родитељима и просветним радницима.

Извештава новинарка Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *