„Блиц“ организовао акцију чишћења Гружанског језера

Гружанско језеро и његова обала очишћени су данас у оквиру велике еколошке кампање дневног листа „Блиц“.

Акцији су се прикључили запослени у општинској управи, одборници, ловци, компаније, активисти Црвеног крста из Кнића, али и бројни мештани који су самоиницијативно решили да помогну.

Гружанско језеро је највеће у Шумадијском региону. Снабдева водом за пиће Крагујевац, Краљево и околна места општине Кнић.

Нажалост, све је учесталија слика да се, захављујући људском немару, на обалама језера налазе пластичне флаше, кесе и остали отпад.

Чишћење Гружанског језера покренуо је дневни лист Блиц, а акцији су се прикључили запослени у општинској управи, удружења, као и мештани који су радо дошли да помогну у чишћењу „шумадијског мора“.

И поред бројних табли са молбама и упозорењима, окупљени су имали пуне руке посла.

Општинска управа је у сарадњи са јавно комуналним предузећем „Комуналац“ раније већ поставила контејнере како би посетиоци језера могли да одложе смеће. У плану је и постављање нових.

Челници општине Кнић очекују од туриста и риболоваца да у наредном периоду више пажње посвете заштити животне средине и очувању акумулације.

Гружанско језеро је вештачко језеро које је направљено као акумулација воде за пиће. Стога је веома важно очувати чистоћу језера.

Апелује се на локалне пољопривреднике да на својим имањима не користе пестициде, а на посетиоце да за собом покупе отпад и тиме допринесу очувању чистоће и екосистема језера.

Језеро има велики туристички потенцијал, а он се може искористити само уколико оно остане незагађено.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.