Богат програм у оквиру “Октобарских свечаности”

Установа Спомен парк “Крагујевачки октобар”, сваке године у спомен на жртве стрељања 21. октобра 1941. године, организује Октобарске манифестације.

Концерти “Октоха” биће организовани до краја овог месеца. Бдење се традиционално одржава 20. октобра, а на дан централне манифестације 21. октобра Велики школски час.

Осим тога поводом октобарских свечаности биће организована изложба најбољих радова на конкурсу антиратне карикатуре, а манифестација намењена ученицима основних и средњих школа “Доста су свету једне Шумарице” биће завршена до краја новембра.

Октобарске свечаности и ове године организоване су у знаку пажљиво бираних и садржајних програма.

У оквиру “Октоха” посетиоце очекују концерти у сали Прве крагујевацке гимназије, када ће наступати Павел Топвич из Русије и победници музичког фестивала у Бидгошћу, студенти крагујевацког ФИЛУМ-а.

Уочи централне манифестације 20. октобра на Бдењу од 18 часова биће организована изложба награђених радова 19. Салона антиратне карикатуре.

У 19.30 у сали музеја 21. октобар биће организована промоција поеме “Игра бројева” књижевника Мирка Демића на којој ће осим аутора говорити и књижевници Братислав Милановић и Зоран Петровић а стихове ће казивати глумац Књажевско српског театра Саша Пилиповић.

У Спомен парку Крагујевачки октобар у 20 часова наступиће камерни хор “Лицеум” који ће изводити духовну музику.

Једна од најстаријих манифестација у оквиру октобарских свечаности односи се на дечје ликовне и литерарне конкурсе “Доста су свету једне Шумарице” која се организује још од далеке 1976. године.

И ове године на конкурс се јавило око хиљаду основаца и средњошколаца а стручни жири одабраће најбоље радове који ће добити три новчане награде.

Традиционална манифестација “Велики школски час” биће организована крај споменика “Петом три”, а текст поеме аутора Мирка Демића књижевника из Крагујевца “Игра бројки” казиваће глумци Књажевско српског театра и гости из Београда драмски уметници Миодраг Крстовић и Бојан Жировић.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *