Болна искуства лекара који су били ковид пацијенти

Током пандемије корона вируса бројни лекари и медицински техничари били су заражени ковидом 19.

Многи од њих имали су због тешке клиничке слике били хоспитализовани на неку од ковид клиника Клиничког центра у Крагујевцу.

Борба са коронавирусом поставила је нове стандарде у приступу према болесницима, наводе лекари који су као ковид пацијенти имали тешку клиничку слику.

У специјалној емисији „И лекар и ковид пацијент“ коју је реализовала наша медијска кућа, лекари који су прележали ковид наводе да савети и искуства заражених здравствених радника имају велики значај у превенцији ове опаке заразне болести.

Проф. др Горан Давидовић, који ради са студентима на Факултету медицинских наука, иначе запослен и као лекар на Клиници за кардиологију Клиничког центра у Крагујевцу, прележао је корона вирус са тешком клиничком сликом и био је на кисеоничној терапији.

После хоспитализације опоравак од болести је био дуг, а иако је прошло неколико месеци од излечења период рековалесценције још увек траје.
На основу искуства које је стекао као пацијент др Давидовић саветује грађане да се посвете свом здрављу и настоје да по сваку цену спрече да се заразе.

Ковидом 19 била је заражена и др Гордана Костић која ради као педијатар-пулмолог на Педијатријској клиници Клиничког центра у Крагујевцу. Корона вирус ушао је у њену породицу, па су се са овом заразном болешћу поред ње, суочавали и њен супруг и син.

Докторка Костић је током врелих летњих дана била један од пацијената Ковид клинике, а била је хоспитализована више од три недеље.

У улози пацијента нашао се и доц. др Милан Радовановић који је такође имао тешку клиничку слику.

Током хоспитализације у једној од ковид клиника интензивне неге водио је електронски дневник на мобилном телефону кад год је могао како би имао увид у ток и развој болести.

У специјалној емисији „И лекар и ковид пацијент„ Радио телевизије Крагујевац“ лекари који су се нашли у улози пацијента говоре о својим искуствима са корона вирусом и излечењу.

Сагледавајући болест из угла пацијента, бројни савети које упућују грађанима имају немерљиву улогу у очувању здравља.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.