Боравиште за 28 породица из процеса реадмисије

Проблеми и реинтеграција повратника из Европске уније у Србији била је тема форума који је одржан у Скупштини града.

Иако то представља додатну тешкоћу за општине у Србији, Крагујевац бележи добре резултате и кроз разне пројекте подршке и у наредном периоду збринуће 28 породица које су у процесу реадмисије.

Особе које нису успеле да остваре боравиште у земљама Европске уније враћају се у Србију која је потписник Споразума о реадмисији.

Њихов број је тешко утврдити, јер међу њима има и вишеструких повратника.

Највећи проблем са којим се повратници сусрећу је недостатак личних докуманата због чега не могу да остваре право на лечење, образовање и запошљавање.

Помоћ особама из процеса реадмисије у Крагујевцу пружа невладина организација, Удружење ромско-српског пријатељства “Стабло”.

Највише повратника је из Немачке, Белгије и Италије. Углавном су то припадници ромске популације.

Многи од њих не желе да се врате на Косово, па боравиште траже у градовима Србије.

Међу њима је и Крагујевац који доста чини да помогне особама из процеса реадмисије.

Састанку у Скупштини града, на коме се разговарало о проблемима особа из процеса реадмисије, присуствовали су и представници Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање и Полицијске управе Крагујевац.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *