Борба против амброзије

Сматра се да је око 10 одсто становништва алергично на амброзију. У склопу едукативне кампање, представници месних заједница, ЈКП “Шумадија”, здравствених установа и цивилног сектора имали су прилику да се информишу о једној од најопаснијих алергених биљака.

Едукација је део програма „Амброзија – опасност по здравље“ који под покровитељством локалне самоуправе реализује крагујевачки Институт за јавно здравље.

Амброзија припада роду инвазивних корова, веома је прилагодљива и врло брзо се шири. Најчешће се може наћи на запуштеном, али и обрадивом земљишту, уз усеве, али и поред путева.

Најопаснија алергена биљка се не може искоренити, али се стручним залагањем може спречити њено ширење.

Тема предавања које је организовао Институт за јавно здарвље била је како изгледа амброзија и како је, у ком периоду и на који начин треба уништавати.

Локална самоуправа препознала је опасност амброзије по здравље становништва.

Организовањем бројних едукативних радионица, штампањем публикација и сарадњом са месним заједницима, како у градском тако и у приградском подручју, планира свеобухватну борбу против ове биљке.

Лекари подсећају да су неки од симптома алергије на полен овог корова су узастопно кијање, свраб у носу и цурење носа.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *