Борбу против сиве економије подржава око 90 одсто грађана

Према најновијим истраживањима Националне алијансе за локални економски развој – НАЛЕД, борбу против сиве економије подржава око 90 одсто грађана.

Међутим сваки трећи грађанин Србије не уме да препозна исправан фискални рачун, а 59 одсто популације сва плаћања обавља искључиво кешом и тако несвесно поспешују сиву економију.

Истраживање доноси и резултат да је сваки трећи грађанин спреман да учествује у наградној игри „Узми рачун и победи“ којој је управо и циљ сузбијања сивих токова економије.

Крагујевчани су попут већине сународника учествовали у великом проценту у овој игри прошле године. Нови круг креће ускоро са истим циљем, а наградни фонд је дуплиран.

Истраживања Националне алијансе за локални економски развој показују да две трећине становништва сматра да пословање мимо закона није оправдано и сваки други грађанин верује да ће проглашење прошле и ове године као годинама борбе против сиве економије помоћи њеном сузбијању.

Остаје проблем колико грађани желе да учествују у тој борби јер је само 22 одсто спремно да пријави радњу или кафић у којој не добијају рачун, а 33 одсто послодавца који запошљава радника на црно.

Више од половине грађана сматра да је сива економија доминантно проблем приватног сектора, док трећина верује да је тај проблем присутан и у приватном и јавном сектору, а сваки десети не уме да објасни шта је за њега сива економија.

Ипак расте број грађана који препознају да је издавање рачуна законска обавеза продавца и потврда да је платио порез и то је главни мотив зашто траже рачун, показала су истраживања НАЛЕД-а.

Томе је допринела и наградна игра „Узми рачун и победи“ у којој је учествовало 37 одсто становника што је превазишло сва очекивања, јер је готово четири пута надмашен резултат Словачке.

Једна од важних мера националног програма за сузбијање сиве економије је и наградна игра „Узми рачун и победи“ који ће стартовати у првој половини марта. Већ од 1 фебруара грађани могу да почну са слањем фискалних рачуна и слипова.

Наградни фонд биће дуплиран у односу на прошлу годину и износиће 260,6 милиона динара, а подразумеваће неколико станова у Београду, аутомобиле, белу технику, вредне робне награде а могуће и атрактивна путовања, што ће бити прецизирано у наредне две недеље.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *