Божо Стефановић победник 21. Салона антиратне карикатуре

Победник 21. Међународног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2021“ и добитник Гран прија „Весник мира“ је Божо Стефановић, карикатуриста из Сарајева.

Златна плакета и прва награда, одлуком жирија, припала је београдском карикатуристи Николи Костандиновићу, друга награда и Сребрна плакета су додељени Правиту Монгколнокуту са Тајланда, док ће трећа награда и Брнозана плакета бити уручена Марзеју Камизаху из Ирана.

Изложба одабраних радова 21. Салона биће отворена 1. октобра у галерији Музеја „21. октобар“, док је свечано проглашење победника и додела награда заказано за 20. октобар у склопу манифестације „Бдење“.

Жири Међународног салона антиратне карикатуре је и ове године имао тежак задатак да од готово хиљаду приспелих радова близу 500 аутора из 47 држава са свих континената, за изложбу и објављивање у каталогу Салона одабере ове године симболично 80 карикатура, јер јр од злочина у Шумарицама прошло осам деценија.

Чланови жирија били су познати српски карикатуристи, док је председник жирија био Масуд Шоја Табатабаи, ирански карикатуриста и директор Техеранске куће карикатуре.

Успех Салона огледа се у броју приспелих радова и квалитету карикатура, који потврђују актуелност антиратне теме.

Страдање више хиљада невиних цивила у једном дану у Крагујевцу, односно злочин у Шумарицама 1941. био је повод да се пре 40 година организује први Салон антиратне карикатуре, на коме је овогодишњи добитник Гран прија био члан жирија.

Међународни салон антиратне карикатуре има и велику међународну промоцију.

После проглашења победника, уручења награда и отварања изложбе у Крагујевцу, изложба Салона се поставља у бројним градовима у свету и у међународним организацијама.

Салон је гостовао у више од 40 градова у 20 земаља. Изложба Салона била представљена у згради Уједињених нација у Њујорку, у изложбеним просторијама Европске комисије у Бриселу, а стални је гост у Аушвицу.

Организатор ове бијеналне антиратне манифестације је Спомен парк „Крагујевачки октобар“.

Салон је још једном потврдио да је потребна и једна од најзначајнијих антиратних манифестација у Србији, што је и град Крагујевац препознао и што истрајно негује и развија.

Са друге стране, последња три салона нису наишла на разумевање и подршку на националном нивоу.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *