Брнабић: Стратегија развоја вештачке интелигенције најважнији документ за Србију


Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је данас да је Стратегија развоја вештачке интелигенције за период од 2024 до 2030. године један од најважнијих стратешких докумената у овом тренутку за Србију.

Брнабић је на јавној расправи о Предлогу Стратегије развоја за вештачку интелигенцију која је одржана у Скупштини Србије истакла да је овај документ важан за сваки аспект друштва, не само за економију и привреду, већ и за образовање, енергетику, заштиту животне средине, медицину, јер је вештачка интелигенција кључна тема данашњице.

Она је подсетила да је Србија била прва држава у југоисточној Европи, која је 2019. године усвојила прву стратегију развоја вештачке интелигенције до 2025. године и захвалила свима који су радили и на овој стратегији.

Истакла је да је на основу те стратегије спроведен читав низ активности, за различите институције и захваљујући којима је Србија и постала члан Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију као једна од само 29 земаља света.

„Србија је недавно добила и указана јој је та част да председава Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију у наредне три године, а крајем ове године у децембру ће се у Србији у организацији Владе Србије, и мислим да ће на челу тог организационог одбора бити и председник Владе Србије Милош Вучевић, одржати практично и Светска конференција о вештачкој интелигенцији у оквиру Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију.

Србија ће тада свакако бити центар света што се тиче ове изузетно важне теме“, рекла је она.

Брнабић је подсетила да је на основу претходне стратегије основан и Институт за вештачку интелигенцију 2021. године са седиштем у Новом Саду.

„Србија је добила и своју прву националну платформу за вештачку интелигенцију, односно суперкомпјутер.

И приступ том и коришћење суперкомпјутера је дато потпуно бесплатно универзитетима, научним институтима, факултетима и домаћим старт-уп компанијама у научно- технолошким парковима.

До сада приступ тој АИ платформи има 35 институција и 33 старт-уп компаније.

С обзиром на то да се скоро у потпуности, у пуном капацитету користи тај суперкомпјутер, донета је одлука да се уложи још додатних пет милиона евра, како унапређење и повећање капацитета раде тог суперкомпјутера, тако и још нови суперкомпјутер“, рекла је она.

Брнабић је додала да смо ми једна од 11 земаља на свету по истраживању УНЕСЦО-а које су тему вештачке интелигенције, учење о вештачкој интелигенцији уврстиле у свој обавезни образовни програм у основним и средњим школама.

Како је навела, уведено је и нових седам мастер програма из области вештачке интелигенције на шест факултета у оквиру четири универзитета.

Брнабић је рекла да је процењено да ће вештачка интелигенција утицати на око 40 одсто радних места у наредном периоду.

Истакла је да је важно говорити о овој теми и да је потребно додатно применити етичке принципе у коришћењу вештачке интелигенције у нашем друштву.

„Такође, како да имамо ширу примену вештачке интелигенције како би унапредили ефикасност наше привреде, али како би рецимо у медицини омогућили брже прегледе, превентивне прегледе, бољу и здравствену заштиту за све наше грађане, помоћ и подршку нашим лекарима, медицинским сестрама и техничарима, генерално читавом здравственом сектору.

Наравно, и како би у неким другим важним сегментима, као што су пољопривреда, рударство, енергетика, искористили све оно што пружају механизми вештачке интелигенције“, објаснила је Брнабић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *