Ђукић Дејановић: Завршни испит полагало 64.437 ученика, све прошло без проблема


Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је данас да је завршни испит у основним школама, који је полагало 64.437 малих матураната, прошао по плану и без проблема као и да је министарство успело да заврши посао захваљујући сарадњи са бројним образовним институцијама.

„Да није било ФОН-а, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства унутрашњих послова, Поште Србије, Покрајинског секретаријата за образовање, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завода за унапређивање образовања и васпитања и других субјеката који су учествовали у реализацији испита ми не бисмо могли у складу са нормом и нормитивама да завршимо тај посао на начин на који је завршен, а све је прошло без икаквог инцидента“, рекла је она за Танјуг.

Министарка је присуствовала састанку на Факултету организационих наука на коме су били и декан ФОН-а Милан Мартић, као и представници Канцеларије за ИТ и електронску управу, а један од тема биле су и промене које треба да се уведу у образовни систем.

„Да се та област унапреди у наредном периоду како би следећа мала матура била организована на још вишем нивоу и како би постигнућа ученика била боља“, нагласила је она.

Ђукић Дејановић је додала да су Министарство просвете и Влада Србије омогућили додатне ресурсе, као и подршку за брзу и већу ефикасност у реализацији испита.

„То се односи на припреме ученика од материјала, коришћења података на порталима, збирки задатака, додатних наставних програма које су организовале саме школе, до тога да су посебно вредна деца ишла и ван свега тога што је било понуђено“, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је истакла да је структура тестова била потпуно иста као и претходних година.

„Имате основни, средњи и напредни ниво и тачно одређен број питања се дистрибуира на спореду по тим нивоима, тако да је тежина била потпуно у складу са оним што смо их предвидели, иста као и претходних година“, поручила је она.

Она је истакла да су сва три дана завршног испита протекла по плану и у најбољем реду и да је у томе допринела добра координација и сарадња свих актера у овом процесу.

Декан ФОН-а Милан Мартић навео је да је у овом процесу дигитализација изузетно важна.

„Нама је задовољство да пету годину за редом је успешно примењено софтверско и организационо решење које је 20 наставника и сарадника развило на факултету организационих наука“, казао је он.

Додао је да је обезбеђена максимална тачност, потпуна транспарентност целог процеса тако да је задовољство што су резултати у кратком року добијени.

Иначе, за све оне ученике који из здравствених и објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *