Брнабић: Аранђеловац и Топола имаће бољу одбрану од града

Председница Владе Ана Брнабић посетила је радарски центар Републичког хидрометеоролошког завода Србије на Букуљи поводом завршетка прве фазе изградњен аутоматизованих противградних станица.

Како је навела, завршена је прва фазу са 44 станице од 104 које су планиране, уложено је 156 милиона диинара, а остаје још да се до краја годиен заврши друга фаза са 60 станица, да се уложи још 246 милиона динара и онда ће радарски центар Букуља бити комплетно аутоматизован.

До краја године радарски центар ће пружати заштиту у пречнику од 90 километара и 2.370 хектара, рекла је председница Владе Србије.

Додала је како јој нико од пољопривредника из овог краја након катастрофалног града из 2017. године није веровао када је обећала да ће бити изграђен овакав систем, а да је данас дошла да испрати радове и да каже пољопривредницима у Тополи и у Аранђеловцу и у околини да је влада испунила обећање из 2017.

Противградне станице су потпуно аутоматизоване, без потребе за стрелцима, јер се њима управља из радарског центра и производ су домаће техлоногије, рекао је директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије, Југослав Николић.

Све станице имају аутономно напајамње енергијом преко соларинх ћелија и лансере сап о 12 ракета, тако да је њихова ефикасност дејства много већа, навео је Николић.

Премијерка Ана Брнабић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетили су пољопривредно газдинство Луке и Марије Јагодић у селу Стојник, који су корисници подстицајних средстава за подршку младим пољопривредницима.

Министар Недимовић је навео да Министарство нарочито подржава пројекте у сточарству, воћарству и повртарству и подсетио да је Министарство за подстицаје за 3.000 младих пољопривредника дало три милијарде динара, односно 25 милиона евра.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *