Број кривичних дела за насиље у породици преполовљен

Од 1. јуна 2017., када је почела примена Закона о спречавању насиља у породици 1. новембра прошле године, полицијски службеници у Крагујевцу изрекли су укупно 1.279 хитних мера.

Како је за Телевизију Крагујевац изјавила Драгана Влашковић, инспектор за насиље у породици, од тог броја, трећина изречених мера односи се на привремено удаљење могућег учиниоца из стана, док се остале односе на забрану могућем починиоцу да контактира жртву насиља и прилази јој.

Према њеним речима, више је кривичних пријава, али је број кривичних дела за насиље у породици преполовљен.

Од скоро 1.280 хитних мера за насиље у породици, које су полицијски службеници у Крагујевцу изрекли до 1. новембра прошле године, више од 380 односи се на привремено удаљење могућег учиниоца из стана, док се близу 900 изречених мера односи на привремену забрану могућем учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој.

Инспектор за насиље у породици крагујевачке Полицијске управе, Драгана Влашковић каже за Телевизију Крагујевац да је у првих десет месеци прошле године поднето више од 150 кривичних пријава за кривично дело насиље у породици, док је у истом периоду прошле године поднето 335.

Ефекти примене Закона о спречавању насиља у породици односе се и на смањење броја кривичних пријава са тежим последицама, док готово и да нема кривичних дела са смртним исходом.

Оно што је довело до смањења кривичних дела је што се овај закон примењује и пре него што дође до извршеног кривичног дела.

У Полицијској управи у Крагујевцу наглашавају да је значај Закона о спречавању насиља у породици и у мултусекторском раду, па се у складу са тим, два пута месечно организују састанци групе за координацију, чији су стални чланови представници полиције, Центра за социјални рад и тужилаштва.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.