Брже и ефикасније тестирање на Ковид 19 у Крагујевцу

Институт за јавно здравље Крагујевац добио је донацију у виду новог ПЦР апарата од фирме Јанфенг која послује у Крагујевцу.

Овај апарат биће од великог значаја, јер ће растеретити друге лабораторије које раде тестирања на Ковид 19 и убрзати тестирања на територији Шумадије.

У Крагујевцу се скоро месец дана нису обрађивали узорковани брисеви пацијаната на корона вирус јер је једини апарат био у квару.

Након сервисирања и поновног пуштања у рад, Институт за јавно здравље Крагујевац добио је на поклон још један нови ПЦР апарат од фирме Јанфенг која послује у Србији.

Апарат је најновије генерације и тестирања се могу радити дупло брже него до сада.

Након тендера за још један апарат за аутоматску екстракцију који има могућност припреме 96 узорака за сат времена, уз два ПЦР апарата Институт ће знатно повећати капацитете тестирања.

За сада се припрема узорака ради ручно и капацитет је 180 узорака дневно док се по добијању апрата за аутоматску екстракцију очекује да број урађених узорака буде дуплиран што је, по речима др Драгана Васиљевића, довољно за Шумадијски округ.

У наредном периоду посебно ће се радити на запошљавању обученог кадара за ПЦР тестирања, како би овај процес био још бржи, а резултати стизали у најкраћем року.

Институт за јавно здравље ради и комерцијална ПЦР тестирања за грађане којима је ова потврда потребна за одлазак у иностранство.

Без обзира не велико интересовање, за сада се термини за тестирања не заказују, а резултати се добијају за 24 сата.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *