Будући здравствени радници дали крв

Резерве крви у Клиничком центру Крагујевац су стабилне, али је њихово обнављање неопходно, с обзиром на потребе пацијената који су збринути у овој здравственој установи.

Због тога се у просторијама Црвеног крста свакодневно организују акције добровољног давања крви, у којима учествују и крагујевачки средњошколци.

Своју хуманост данас су показали будући здравствени радници, матуранти Медицинске школе.

Ученици Медицинске школе у Крагујевцу одазвали су се позиву Црвеног крста за учешће у акцији добровољног давања крви.

Ови млади људи, који су се определили за најхуманију професију, најбоље знају колико трансфузија значи пацијентима и због чега је важно организовање акција ове врсте.

С обзиром на то да трансфузијско лечење захтева континуитет, неопходно је да залихе крви у сваком тренутку буду стабилне.

Да ли ће тако и бити зависи искључиво од добровољних давалаца који би, у што већем броју, требало да се одазивају овим акцијама.

С обзиром на пандемију корона вируса, донирање крви одвија се уз примену свих неопходних мера заштите.

Градска организација Црвеног крста је најгласнији промотер добровољног давалаштва, а само прошле године у Крагујевцу је прикупљено више од 9.000 јединица крви.

Због пандемије корона вируса, тај број је у 2020. знатно мањи.

У акцији добровољног давања крви, прошле недеље учествовали су матуранти Прве крагујевачке гимназије, који су донирали 16 једница крви.

У плану је да до краја године у донирању крви учествују ученици свих крагујевачких средњих школа.

Крв се, осим у просторијама Црвеног крста, може дати и у Служби за снабдевање крвљу и крвним продуктима Клиничког центра Крагујевац, радним данима од 07:30 до 13:30.

Апел се односи на здраве особе, старости од 18 до 65 година.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *